Plantentuin Meise © Plantentuin Meise

5 razend populaire musea in Vlaams-Brabant

15 december 2022

Inspiratie nodig? Volg het advies van onze pashouders

Zoek je nog een museum voor je volgende uitstap? Dit zijn de meest bezochte musea met de museumpas in Vlaams-Brabant. Wedden dat ook jij verliefd wordt op deze plekken? 

Tip: met de museumpas bezoek je deze en 220 andere musea gewoon gratis. Een heel jaar lang. Meer over de museumpas? Dat lees je hier

1) Plantentuin Meise

Even weg van de drukte van de stad? Dan is de Plantentuin Meise jouw plek om uit te blazen. Dit plantenparadijs verbergt niet alleen meer dan 18.000 plantensoorten, maar ook een dromerig kasteel uit de twaalfde eeuw. Strek je benen en flaneer op de mooi aangelegde wandelpaden en serres of neem een culinaire pauze in de oranjerie. Tussen de magnolia’s, pioenen en hortensia’s word je he-le-maal zen, beloofd.

2) M Leuven

In M Leuven krijg je een unieke combinatie voorgeschoteld: hedendaagse kunst en oude meesters, toen en nu onder één dak. De collectie bestaat uit meer dan 52.000 stukken van de prehistorie tot vandaag en via tijdelijke tentoonstellingen leer je ook de minder bekende stukken wat beter kennen. Ook voor de jongste museumbezoekers heeft dit museum wat in petto. De doe-boekjes en spelparcours houden de kinderen bezig terwijl jij je aan de kunst vergaapt. Oh ja, en vergeet het dakterras niet!  

3) PARCUM (Leuven)

Vlakbij Leuven ligt PARCUM, museum voor religieuze kunst en cultuur. In de twaalfde eeuw liep het domein vol met paters, tegenwoordig eerder met zonnekloppers en wandelliefhebbers. PARCUM is specialist in alles wat met religieus erfgoed te maken heeft. Of je nu gelovig bent of niet, hier krijg je vraagstukken voorgeschoteld die je wereldbeeld even door elkaar schudden. Maak nadien nog even een tocht door het omliggende Abdij van Park om alles te laten bezinnen.

© Olivier Anbergen - AfricaMuseum

4) AfricaMuseum (Tervuren)

Op reis naar Centraal-Afrika? Dat kan gewoon in eigen land, meer bepaald in het AfricaMuseum. Het Belgische koloniale verleden kreeg, dankzij een grondige renovatie, een beter kader en er is nu ook plaats voor een blik op het hedendaagse Afrika. Maak kennis met de Afrikaanse cyberspace in AfricaTube, luister hoe Lingala klinkt en sta oog in oog met een levensgrote olifant. De leuke doe-boekjes voor kinderen en een heuse zoektocht voor jongeren en volwassenen, zorgen ervoor dat alle leeftijden hier een geweldige dag beleven.

5) FeliXart Museum (Drogenbos)

De kern van dit museum draait rond het oeuvre van schilder Felix De Boeck. Felix De Boeck begon zoals zovelen met klassieke portretten en stillevens, maar gaandeweg ontpopte hij zich tot pionier binnen de Belgische modernistische schilderkunst. Wanneer hij abstract begon te werken, behield hij een grote aandacht voor kleurvlakken. Tegenwoordig heet het FeliXart Museum het FeliX Art & Eco Museum. Doe toevoeging verwijst naar Felix’ tweede beroep, namelijk dat van boer! Nu bezoek je ook zijn hoeve, bakoven en het natuurdomein met zijn kruiden- en moestuintjes.

Benieuwd naar de favorieten in andere steden? Hier vind je ze terug.

243 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

321 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas