Villa Empain © Villa Empain

De 5 favoriete Brusselse musea van pashouders

15 december 2022

Deze plekken werden het meest bezocht met de museumpas

Zin in een Brussels museum, maar ben je niet zeker welk je er moet uitpikken? Laat je dan inspireren door onze pashouders. Deze 5 musea werden het meest bezocht in onze hoofdstad. 

Tip: met de museumpas bezoek je deze en 220 andere musea gewoon gratis. Een heel jaar lang. Meer over de museumpas? Dat lees je hier.

1) Bozar in Brussel: spant al jarenlang de kroon

Er zijn musea waar je gewoon niet omheen kan. Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten in hartje Brussel is er zo een. Al jaren is dit het meest bezochte museum van onze pashouders. Van Rinus Van de Velde tot David Hockney. Deze cultuurtempel trakteert je op werken van de bovenste plank. Dankzij de wisselende expo’s valt er altijd wel iets nieuws te ontdekken. Niet alleen de inhoud, maar ook het gebouw zelf is een pareltje dat we nog te danken hebben aan architect Victor Horta. Kortom: staat dat bezoek al in je agenda ondertussen? 

2) Villa Empain in Brussel: wegdromen in andermans huis

In 1930 startte de toen 22-jarige Louis Empain de bouw van deze villa. De populaire architect van die tijd Michel Polak maakte er van binnen en vanbuiten een heuse art deco-parel van. Een knap stuk erfgoed met zijn prachtig geïncorporeerd natuurlijk licht, geslepen graniet, verschillende soorten marmer, smeedijzer, mozaïeken en een fraai buitenzwembad. Je kan zelfs iets drinken en eten in wat vroeger de privésalon was van Baron Empain. Geen wonder dat pashouders er verzot op zijn. 

3) Museum voor Kunst en Geschiedenis: wereldreis in hartje Brussel

Zelfs wanneer je het museum nog niet binnen bent, weet je al dat het je niet zal teleurstellen. In het Jubelpark in de bruisende Europese wijk tref je het imposante Museum voor Kunst en Geschiedenis. Hier reis je door tijd én ruimte: van prehistorische vuistbijlen tot Egyptische mummies, van Brusselse wandtapijten tot Aziatische boeddha’s. Het museum zet ook regelmatig andere tentoonstellingen op het menu waarmee je opnieuw een stukje van onze wereldbol ontdekt. Ook die bezoek je gratis met je museumpas, trouwens.

© Instagram @jeantravassos - Museum voor Kunst & Geschiedenis

4) WIELS: koning van de hedendaagse kunst

Het Brusselse WIELS bestaat nog maar sinds 2007, maar groeide in die korte tijd uit tot een van de meest toonaangevende instellingen voor hedendaagse kunst in Europa. Onder meer Luc Tuymans, Yayoi Kusama en Ana Torfs kwamen er al over de vloer. Het museum treedt ook buiten haar muren, met een collectieve stadstuin, een jongerenwerking en artistieke buurtprojecten. 

5) Autoworld Brussels: voor fans van vierwielers

Bezocht je dit unieke museum van de automobiel nog niet? Autoworld Brussels is een aanrader voor zowel volwassenen als kinderen. Van de meest chique oldtimers tot de koningen van het racecircuit: hier zoef je door de hele geschiedenis van de auto. Er zijn ook vitrines vol miniatuur-auto’s en wagens die vroeger nog van de Koning waren!

Benieuwd naar de favorieten in andere steden? Hier vind je ze terug.

244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

324 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas