Gallo-Romeins Museum Tongeren © Patrick Mathei - Gallo-Romeins Museum Tongeren

De 5 favoriete Limburgse musea van pashouders

15 december 2022

Op zoek naar een museum in dit fietsparadijs? Dit zijn de aanraders.

In Limburg vind je de mooiste wandelpaden, de meest idyllische fietstochten en de lekkerste kersenvlaai. Maar ook de musea zijn de moeite. Kan je niet kiezen? Dit zijn de meest bezochte musea van onze pashouders in de provincie. 

Tip: met de museumpas bezoek je deze en 220 andere musea gewoon gratis. Een heel jaar lang. Meer over de museumpas? Dat lees je hier.

1) Gallo-Romeins Museum (Tongeren)

Bezorgt de film The Gladiator - hmmm, die Russell Crowe - je nog steeds kippenvel? Dan is het in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren dat je moet zijn, voor een kennismaking met de Romeinse cultuur en geschiedenis. Levensechte wassen beelden, didactische filmpjes en maquettes brengen de vele topstukken tot leven. Ontdek de geschiedenis van dat volkje dat ons - bij Toutatis! - nog steeds zo fascineert.

2) Openluchtmuseum Bokrijk

Een interactief openluchtmuseum dat belooft je terug te voeren in de tijd? Maak kennis met Openluchtmuseum Bokrijk en zijn 120 historische huisjes vol verrassingen. Kinderen (en volwassenen) kunnen met hun handen door het deeg woelen en zelf brood bakken of een lederen tasje maken om hun eerste spaarcentjes in te bewaren. Eerder van het sportieve type? Huur een fiets, volg het adembenemende fietspad dat over het water voert en voel je even Mozes himself. Een unieke ervaring, zo fijn dat Time Magazine Bokrijk in 2018 een plekje gunde in de lijst 'The World’s Greatest Places to Visit'.

3) LABIOMISTA (Genk)

LABIOMISTA, het wonderlab van kunstenaar Koen Vanmechelen bevindt zich vlakbij de Genkse Terhills. Een openluchtmuseum met een twist, want naast kunstinstallaties kruis je onderweg ook dromedarissen en bonte paradijsvogels. In een boeiende audiogids legt Vanmechelen zelf uit wat al die dingen te maken hebben met elkaar.

© Kris Vervaeke - LABIOMISTA

4) Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur (Hasselt)

Gooi kunst, design en architectuur bij elkaar en je krijgt de heerlijke cocktail die Z33 heet. Het museum opende pas in 2020 en viel toen al snel in de prijzen omwille van zijn architectuur, genesteld in het de begijnhofsite. Z33 organiseert regelmatig nieuwe tentoonstellingen. De onderwerpen zijn breed, maar ze spreken altijd een maatschappelijk thema aan dat ons tot nadenken zet. 

5) ModeMuseum Hasselt

Naast Antwerpen, heeft ook Hasselt een ModeMuseum. Geef je ogen de kost met meer dan 18.000 kledingstukken en accessoires. Vooral de jaren zestig zijn er goed vertegenwoordigd (hallo, rokken met polkadot-print!), maar ook de designerschoenen en hoedencollectie mag je niet overslaan. Naast internationale kleppers, zoals Yves Saint Laurent of Versace, krijgen ook modeontwerpers met Limburgse roots er een aparte plek.

Benieuwd naar de favorieten in andere steden? Hier vind je ze terug.

245 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

308 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas