Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience © Ans Brys - Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

6 musea voor boekenwurmen

1 juni 2023

Snuif de geur van inkt op en verdwaal tussen de mooiste boekenrekken

Wie uren kan verdrinken in fantasiewerelden en letters absorbeert aan honderd in ‘t uur, moet dringend op bezoek bij deze 6 musea. Hier kunnen leesfanaten zoals jij intens genieten.

1) Erfgoedbib Hendrik Conscience: net zoals in de film

Misschien geloof je ons niet, maar de foto hierboven is geen scène uit Harry Potter. Dit is een pareltje uit Antwerpen: de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Al sinds 1481 bewaart het pand ons cultureel erfgoed, ondertussen zo’n 35 kilometer aan boeken! De zaal die je hier ziet, is het pronkstuk van het gebouw. Dit is de Nottebohmzaal, goed voor ongeveer 150.000 boeken en vooral voor veel ‘oh’s en ‘wauws’. Af en toe maakt de zaal ook ruimte voor een tijdelijke tentoonstelling en fungeert het als bewaarplaats voor bijzondere stukken, zoals de globes van Blaeu en een Egyptische kast. 

2) Het Maison de l'Imprimerie: voor je boek een boek was

Als je een typemachine best een cool ding vindt, zal je met de collectie van Maison de l’Imprimerie in Thuin zeker in je nopjes zijn. Het museum is een ode aan de boekdrukkunst à l’ancienne. Geen printers zoals we die vandaag de dag kennen, maar grote drukpersen, lettergietmachines en brandstempels. Spreid je neusvleugels en laat de geur van verse inkt op papier je tegemoet komen. Het blijft trouwens niet alleen bij kijken: onder professionele begeleiding kan je zelf papier leren scheppen of letters zetten.

© Maison de l'Imprimerie

3) La Wittockiana: in het spoor van een bibliofiel

Maak kennis met de trots van Michel Wittock: La Wittockiana in Sint-Pieters-Woluwe. Zijn passie voor boeken is er altijd al geweest. Tijdens zijn leven verzamelde hij maar liefst 3.000 exemplaren, van romans tot manuscripten en autografen. Om zijn vrienden mee te laten genieten van zijn verzameling, maakte hij van zijn bibliotheek een museum. En dat is goed nieuws, want met je museumpas kan ook jij naar hartelust rondneuzen in zijn verzameling. Vergeet tussen de boeken heen ook het gebouw zelf niet te bewonderen. De stenen constructie lijkt helemaal op te gaan in de natuur rondom zich. Een oase van rust waarin je uren wilt blijven plakken. 

4) Museum Plantin-Moretus: onder de indruk van de druk

Christoffel Plantin en zijn schoonzoon Jan Moretus waren een revolutionair duo. Zij waren de eerste drukkers op industriële schaal, kortom: de Steve Jobs en Mark Zuckerberg van hun tijd. Hun woonhuis en drukkerij werd omgetoverd tot een museum, het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen, dat er nog precies zo uitziet als vroeger. Wandel over de krakende vloeren, snuif de geur op van inkt en hoor de vogeltjes fluiten in de kalme stadstuin. Ook voor jonge bezoekers is er genoeg te doen. Grijp een doe-boekje of zet een koptelefoon op en luister naar de geheimen van de portretten aan de muur.

© KBR museum

5) KBR museum: de schat van de Bourgondiërs

De machtige hertogen van Bourgondië hielden niet alleen uit-de-hand-gelopen feestjes, ze stelden ook een schat samen van unieke handschriften. Zo uniek zelfs, dat de schriften hun eigen naam kregen: de Librije. Dé plek om die zelf te bewonderen is het Brusselse KBR museum. Hier liggen boeken van wel 600 jaar oud, vol kleurrijke tekeningen en de sierlijkste letters die je ooit hebt gezien. Ook voor weetjes over de Bourgondiërs ben je er aan het juiste adres: waarom je moet oppassen voor konijnen? Dat houden we nog even geheim … 

Om de zes maanden draait het museum de bladzijden om. Ook wie al eens in het KBR museum geweest is, heeft dus altijd iets nieuws om te ontdekken. 

6) Het Lijsternest: in het huis van een schrijver

We zijn al op bezoek geweest bij bibliotheken en drukkers, maar nu kruipen we in het hoofd van de schrijver zelf. Het Lijsternest in Ingooigem is de woning en werkplaats van Stijn Streuvels. Met romans als ‘De Vlasschaard’ en ‘De Teleurgang van de Waterhoek’ schopte hij het tot een van de belangrijkste Nederlandstalige schrijvers van de 20e eeuw. Zijn favoriete plek in huis? Een schrijftafel met een gigantisch raam dat uitkijkt op het glooiende landschap. Misschien begint de inspiratie voor je eigen roman er wel te borrelen? 

Zijn oom ken je misschien ook: Guido Gezelle, wiens woning je trouwens ook gratis kan bezoeken met de museumpas.

Mag het met wat meer prentjes zijn? Deze drie musea wijden hun collectie aan striphelden.

Bezoek deze boekenhemels gratis met de museumpas, net als meer dan 220 andere musea. Koop hem online.

244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

317 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas