8 musea op de grens

In eigen land, maar toch een beetje op reis

15 juli 2022

Pottenbakkerijmuseum Raeren
© Pottenbakkerijmuseum Raeren

Soms hoef je niet ver te gaan voor dat zalige vakantiegevoel. Deze 8 musea bevinden zich op de rand van ons Belgenland. Voor je het weet, sta je in het land van de baguettes, de schnitzels of de broodjes kroket. En je hoeft er helemaal geen valies voor in te pakken. 

Met de museumpas bezoek je al deze musea gratis. Heb je er nog geen? Koop hem gemakkelijk online

Reizen naar Frankrijk: ruik je de croissants al?

Voulez-vous eens voet zetten op Franse bodem deze zomer? Maak dan een daguitstap naar deze musea en steek de grens over voor ‘s werelds beste patisserie. 

1) Lintweverijmuseum van Komen

Ritssluitingen, schoenveters of de etiketjes aan onze kledingstukken. Tegenwoordig worden ze vooral in fabrieken gemaakt, maar hoe ging dat vroeger? Op ambachtelijke wijze natuurlijk, met weefgetouw en noeste arbeid. Het Lintweverijmuseum van Komen herinnert ons aan dit intensieve proces. In de authentieke werkplaats vind je nog weefgetouwen die 850 jaar oud zijn. Naar het schijnt zouden ze zelfs nog werken! Even de grens oversteken? Wandel op de brug over de Leie en voilà, bienvenue en France.

Lintweverijmuseum Komen
© Lintweverijmuseum Komen

2) Musée du Malgré-tout

Mag het nog een beetje verder terug in de tijd, naar de prehistorie bijvoorbeeld? Dan is Musée du Malgré-Tout in Treignes iets voor jou. Het museum heeft niet alleen een binnenruimte vol eeuwenoude wapens, maar ook tuin. In het Park van de Prehistorie vind je een reconstructie van een oude nederzetting. Hier kruip je pas echt in het brein van een oermens. Volg de kronkelende rivier en voor je het weet sta je in het Franse dorpje Molhain. 

3) Het Gaume Museum

Of ook wel het ‘Louvre van Belgisch Lotharingen’. Het Gaume Museum in Virton prikkelt iedereen. Of je nu wild wordt van Romeins aardewerk, graag verdrinkt in 18e-eeuwse schilderijen of nostalgisch wilt wegdromen bij speelgoed van vroeger: hier moet je zijn. Rond het museum liggen trouwens heel wat wandelgebieden. Wie weet kom je wel in Frankrijk terecht?

Reizen naar Nederland: trek maar iets oranje aan

Een Belgische friet combineren met een kroket uit de muur? Hier sta je met een voet in het buitenland. 

4) Karrenmuseum 

Je hebt musea over kunst en musea over … karren. In het bosrijke Essen verschuilt zich het Karrenmuseum dat ons herinnert aan de tijd zonder motoren. Een koets om de bourgeoisie in vervoeren, een kar voor de leveringen van de bakker of zelfs een lijkwagen: in dit openluchtmuseum staan er meer dan 300 voertuigen. Zie je de tulpen al liggen? Aan het station Essen-grens sta je, tja, op de grens. 

5) Musea Maaseik

Een tripje naar Maaseik is driedubbel feest, want met je museumpas bezoek je er maar liefst 3 musea. In het Regionaal Archeologisch Museum zie je het leven van de Maaslanders van weleer, in het Apotheekmuseum ruik je aan helende potjes en tussen de Kerkschatten van Sint-Catharina spot je het oudste boek van de Benelux, de Codex Eyckensis. Hoor je al een tikkeltje Hollands in het Limburgs dialect? Ons buurland is dan ook niet veraf.

Apotheekmuseum
© Apotheekmuseum

Reizen naar Duitsland: hier hoor je het in Keulen donderen

In Berlijn zal je niet geraken, maar in deze twee musea is de Duitse sfeer toch heel dichtbij. Misschien kan je nadien een terrasje doen met een grote Duitse pint. Of toch maar Belgisch bier? 

6) Pottenbakkerijmuseum Raeren

Een ambacht van vroeger die tegenwoordig weer helemaal in is: keramiek - of ook wel ‘pottenbakken’. In Raeren waren ze er vroeger expert in. Hun nauwkeurige werk kan je nog terugvinden in het Pottenbakkerijmuseum, gevestigd in een schattig kasteel uit de 14e eeuw. 

7) Museum Vieille Montagne

Niet een, maar wel twee landsgrenzen in de buurt. Het dorpje Kelmis leunt vlak tegen Duitsland en Nederland aan en was indertijd enorm begeerd voor zijn grondstoffen. Al snel werd er vlijtig gegraven en groeide er een winstgevende mijnindustrie. In het Museum Vieille Montagne neemt de audiogids je mee op reis naar dat boeiende verleden.

Reizen naar Groothertogdom Luxemburg: klein maar fijn

Het Groothertogdom Luxemburg is niet zo groot als de naam beweert, maar charmant is het des te meer. 

8) Musea in Aarlen

Technisch gezien ook in Luxemburg, maar van een andere soort. In Aarlen kan je met de museumpas op twee plaatsen terecht. Het ​​Archeologisch Museum van Aarlen ligt vol Romeinse overblijfselen met vooral een imposante en rijke collectie grafstenen. Liever wat kunst opsnuiven? In het Gaspar Museum maak je kennis met twee broers, de ene beeldhouwer, de ander fotograaf

Met de museumpas bezoek je al deze musea gratis. Heb je er nog geen? Koop hem gemakkelijk online.

237 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

294 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas