Back to school! (Of kies gewoon een interessant museum.)

Waarom leren veel leuker is in deze 6 Belgische musea

04 september 2019

Leren in het museum
© Nicole Honeywill by unsplash

Oh, 1 september! Boekentassen en pennenzakken zijn gloednieuw, boeken en schriften liggen klaar - maar misschien kijken jullie tieners een beetje sip. Helemaal niet nodig: toon hen hoe fijn het kan zijn om iets bij te leren en start in deze interessante musea, tjokvol educatieve mogelijkheden op maat van tieners.

1. Hedendaagse kunst is cool: ‘Verboden boven 18’ in S.M.A.K., Gent

Niets zo erg als een feestje waarop je ouders komen partycrashen. Dus organiseerde het S.M.A.K. de  tentoonstelling ‘Verboden boven de 18’, waarop enkel jongeren tussen 5 en 18 jaar zijn toegelaten. Ze maken in deze besloten tentoonstelling exclusief kennis met het werk van 16 Belgische kunstenaars waaronder Guillaume Bijl, Ann Veronica Janssens, Luc Tuymans,… Ze leren hoe een steendruk of lithografie ontstaat en wat nog straffer is: de jongeren kunnen de litho’s van deze kunstenaars zelfs aankopen. Voor de volwassenen is deze tentoonstelling verboden terrein - maar he, wie haalt dan eigenlijk de portemonnee boven? Tot 29/9 op za en zo van 10u tot 18u en op woe van 13u30 tot 17u30.

2. Alles ontdekken over de sterren in het Planetarium Brussel

Welke jonge mens is er nu niet zot van de sterren? Overtuig de leraar aardrijkskunde van je zoon of dochter dat een excursie veel interessanter is dan een les in een leslokaal en organiseer een uitstapje voor de hele klas naar het Planetarium in Brussel. Dankzij een enorm 360°-scherm voelen jong en oud zich nietig onder het oog van de kosmos - laat die ervaring gerust even op jullie inwerken. Daarna is het tijd om de geheimen van het heelal actief te ontdekken. Jullie kunnen de lancering van een raket bijwonen, de aarde bekijken vanuit het heelal, een internationaal ruimtestation bezoeken en over de oppervlakte van Mars vliegen. De echte durvers exploreren de uiterste grenzen van het universum - maar krijg ze daarna maar eens terug naar de klas, natuurlijk.

Planetarium Brussel
© Planetarium Brussel

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 160 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

3. Zelf papier scheppen in het Maison de l’Imprimerie, Thuin

Vervolgens jagen we ook de leerkracht geschiedenis de school uit, linea recta naar Thuin, waar de geschiedenis van de boekdrukkunst en het papier centraal staat. Leerlingen die de handen voelen kriebelen kunnen zelf aan de slag met het scheppen van papier of het zetten van letters, terwijl anderen zich zullen vergapen aan een indrukwekkende collectie drukpersen, bandstempels en andere vervaarlijke en gespecialiseerde stuff. Wel geen handjes tussensteken hoor

Maison de l'Imprimerie
© Maison de l'Imprimerie

4. Nog niet overtuigd? Terug naar de tijd van toen!

Heeft jouw tiener nog wat meer incentives nodig om te begrijpen dat leren vandaag de dag best leuk kan zijn? Neem hem dan eens mee naar een van de vele musea rond het dagelijkse leven, zoals het Huis van Alijn in Gent, Openluchtmuseum Bokrijk of het Museum van het Waalse Leven in Luik. In deze musea ontdekken ze hoe leren er vroeger aan toe ging: harde schoolbankjes, lijfstraffen en - OMG - géén tablets of smartboards. Wedden dat ze maandag met de glimlach om de lippen vertrekken?

Jerôme Closset/Museum van het Waalse Leven
© Jerôme Closset/Museum van het Waalse Leven

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 160 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

170 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

230 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas