La Boverie © La Boverie

De 5 favoriete musea van pashouders in de provincie Luik

15 december 2022

Deze musea stellen nooit teleur

Zoek je een museum in de provincie Luik en wil je zeker zijn dat je bezoek een schot in de roos is? Laat je inspireren door de favorieten van onze pashouders. Deze musea werden het meest bezocht in de regio. 

Tip: met de museumpas bezoek je deze en 220 andere musea gewoon gratis. Een heel jaar lang. Meer over de museumpas? Dat lees je hier.

1) La Boverie in Luik

Op een steenworp van het imposante station van Luik, vind je nog een andere eyecatcher: La Boverie. Met zijn spierwitte wanden en royale allure is het geen wonder dat dit museum veel museumliefhebbers trekt. Het oude Paleis voor Schone Kunsten herbergt nu de vaste collecties van de Stad Luik en organiseert tentoonstellingen van internationaal topniveau. Kuier zeker nog wat in het park rond het museum met zijn rozentuin en bankjes die uitnodigen tot een rustpauze. 

2) Abdij van Stavelot

Vroeger was dit een klooster, nu biedt de Abdij van Stavelot onderdak aan wel drie musea. Wie fan is van snelheid en piepende wielen, kan in het Museum van het circuit van Spa-Francorchamps zijn hart ophalen. Geschiedenisliefhebbers wenden zich beter tot het Historisch Museum van het Vorstendom Stavelot-Malmedy, waar het verhaal over dit oude kloosterfundament wordt onthuld. In het Guillaume Apollinaire Museum tenslotte zijn literatuurfans dan weer aan het juiste adres. Hier maak je kennis met de dichter, die als jonge knaap zijn vakantiedagen in Stavelot doorbracht. Welk museum je ook kiest, ze zijn allemaal gratis met de museumpas. 

3) Aquarium-Museum van Luik

Als je in Luik de brug oversteekt richting de entre-meuse, stoot je al snel op een gebouw waar in gouden letters ‘Institut Zoologique’ op staat. Wandel het Aquarium-Museum van Luik binnen en baan je een weg door de onderwaterwereld. Er huist een indrukwekkende collectie zeefauna, dood en levend en afkomstig uit alle continenten. Je zou uren kunnen dwalen tussen de meer dan vijftig aquaria met de meest wonderlijke species uit de zee.

© Aquaruim-Museum Luik

4) Le Grand Curtius (Luik)

Minstens even zo impressionant is Le Grand Curtius in Luik. Het oude Maaslandse renaissancegebouw herbergt meer dan 5000 m2 aan kunst en geschiedenis. Gelukkig kan je met je museumpas zo vaak teruggaan als je wilt, want in dit museum is een heleboel te zien. Van een indrukwekkende collectie wapens, tot Chinese porselein en archeologische vondsten die teruggaan tot ver in de prehistorie. Een klassieker waar je niet omheen kan. 

5) Trinkhall Museum (Luik)

Dat kunst er voor iedereen is, bewijst het Trinkhall Museum. In dit museum vind je knappe staaltjes hedendaagse kunst, allemaal gerealiseerd personen met een verstandelijke beperking. In totaal zijn er meer dan 3000 werken clevere vragen opwerpen over het hier en nu. Het museum ligt trouwens middenin het Parc d’Avroy, ideaal om tijdens een wandeling alles nog even te laten nazinderen.

Benieuwd naar de favorieten in andere steden? Hier vind je ze terug.

244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

312 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas