Amerika in Leuven © The Rolling Dogs Leuven

Op wereldreis in België: Amerika

24 augustus 2023

Van bagels tot biljart en duivelse beelden

Geen hele zomer de tijd om verre oorden op te zoeken? Of wat krapper bij kas dit jaar? De museumpas to the rescue. Tijdens de zomervakantie stippelen we vier daguitstappen uit die je even - met je gedachten - wegnemen uit België. Pak je koffers en verken België als een echte toerist. 

De zomervakantie is aan zijn laatste fase toe en dat betekent dat ook onze wereldreis er bijna op zit. Maar niet voor je geproefd hebt van the Greatest Country! Trek je coolste sneakers aan voor een dagje naar Leuven - of ook wel: The United States of America. En er staan niet alleen bagels op het menu. Dit is een dag vol geschiedenis, moderne kunst en … een potje poolbiljart. 

Tip: met de museumpas reis je vijf keer heen- en terug met de trein aan halve prijs. Meer weten? ›

Voormiddag: klimmen op een cadeautje van de Amerikanen

Morning, folks! Hopelijk heb je goed geslapen, want je reis begint meteen met een kuitenbijter. Vanaf het station van Leuven wandel je een tiental minuten naar het Ladeuzeplein. Daar staat een gebouw waarvan je misschien niet dacht dat het een link met de Amerikanen had: de universiteitsbibliotheek. Wat dan? Dat kom je te weten tijdens je klim in de toren (€ 7). Op elke tussenverdieping krijg je een stukje van het verhaal mee. Geen fraaie geschiedenis, want de prachtige bibliotheek werd maar liefst twee keer in brand gestoken. Een keer in elke wereldoorlog. 

En daar komen onze Amerikaanse vrienden in het spel. Nadat de Duitse troepen in 1914 de bib in lichterlaaie hebben gezet, waren het de Amerikanen die nadien geld inzamelden voor de heropbouw. Voornamelijk Herbert Hoover, voorzitter van de Commission for Relief of Belgium, zette zich hier enorm voor in. Als bedankje kreeg hij dan ook zijn eigen plein in Leuven, om de hoek van de bibliotheek. 

Het nieuwe gebouw werd ontworpen door Whitney Warren. Een neo-renaissancistische constructie die na zeven jaar pas klaar was. Het klokkenspel bestond toen trouwens uit 48 klokken, net zoals het aantal Amerikaanse staten in die tijd. Dat weet je dan ook weer. 

© Universiteitsbibliotheek Leuven

Decadente pannenkoekenlunch: check!

Je zal wel nood hebben aan wat krachtvoer na zo’n tocht. Gelukkig is er in Amerika - euhm, Leuven - wel wat stevige kost te vinden. Ga tafelen bij Leo Pancakes voor een stapel heerlijke American pancakes of doe je tegoed aan een rijkelijk belegde bagel

Liever iets uit de streken van Texas? Bij The Rolling Dogs haal je een echte Amerikaanse corndog af (lees: een hotdogworst met deeg rond, krokant gebakken in een oliebad). Vettig en prettig!

© Lien Wevers - M Leuven (expo Huma Bhabha)

Namiddag: duivelse sculpturen in M Leuven

De voormiddag stond in het teken van geschiedenis. In de namiddag katapulteer je weer naar het hedendaagse Amerika. En daar komt je museumpas van pas. Wandel na je lunch naar M leuven voor de tentoonstelling ‘Livin’ Things’ van Huma Bhabha. Bhabha is iemand die The American Dream wist waar te maken. Haar roots liggen in Pakistan, maar in 1981 verhuisde ze naar de Verenigde Staten voor een kunstopleiding. Een die ze met succes doorliep, want ondertussen heeft ze een stekje in New York en sleepte ze al heel wat prijzen in de wacht. 

Gelukkig hoef je niet naar New York om haar werk te bezichtigen. Enkele van haar sculpturen, foto’s en collages staan momenteel in M Leuven. Laat je verrassen door haar bijzondere materiaalkeuzes en wezens die tussen het menselijke, dierlijke en buitenaardse zweven. In krachtige en soms duistere werken verkent ze thema's als kolonialisme, oorlog, ontheemding en herinneringen.

Tip om in de sfeer van New York te blijven: wist je dat Leuven ook een Statue of Liberty heeft? Oké, hij is misschien een beetje kleiner, maar minstens even fotogeniek. Haal je camera boven bij Fons Sapientiae op het Rector De Somerplein. Ook wel Fonske, voor de vrienden.

© Fonske

Amerikaans biertje, iemand? 

Misschien is het verleidelijk om in Leuven een Stella te gaan drinken, maar er bestaat ook een ander Leuvens biertje, mét een Amerikaanse twist. Bij brouwerij De Coureur in Kessel-Lo drink je IPA’s in een echte brewpub: een taverne waar je lekker kunt eten en drinken en het bier rechtstreeks uit de huisbrouwerij komt.

Dat principe leerden oprichters Bart en Ine zelf kennen tijdens hun twee jaar in Chicago. Bart volgde er stage in een biologische microbrouwerij en nam zijn kennis mee naar Leuven om er zijn eigen bier te brouwen. In het weekend kan je er zelfs een rondleiding volgen om het proces met je eigen ogen te zien.

Biljart en burgers als afsluiter

Geen reis naar Amerika zonder een dikke hamburger! Sla de McDonalds over en ga avondeten bij Ellis Burger. Ook voor vegetariërs en veganisten staat er heel wat op het menu. Je kan ze misschien vragen of ze je frieten extra dun en ongebakken willen klaarmaken. Kwestie dat je het Amerikaanse gevoel wat vasthoudt. 

Nog niet klaar om afscheid te nemen van Amerika? Sluit dan je avond nog af met een potje poolen in Downtown Jack in hartje Leuven. Er staan maar liefst 12 pooltafels die je individueel kan huren. Benieuwd of jij ze er allemaal in knikkert! 

See you later, alligator!

© Downtown Jack, Leuven

Met de museumpas reis je deze zomer de wereld rond voor slechts € 59. Heb jij er nog geen? Koop hem hier en geniet van een jaar lang toegang tot 230 Belgische musea. 

Liever een andere bestemming? Reis in één dag naar China, proef de sfeer van Italië in Antwerpen of zoek de warmte van Thailand op in La Louvière.

244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

320 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas