Wanneer een museumgebouw zelf een kunstwerk is

7 musea voor fans van architectuur

28 januari 2021

Villa Empain
© Boghossian Stichting

Ook achter de architecturale vormgeving van een museumgebouw schuilen grote kunstenaars, architecten en ingenieurs. Een liefhebber van boeiende architectuur? Of nog nooit goed naar de buitenkant van een museum gekeken? Laat je bekoren door deze prachtige, ingenieuze en bezielde museumgebouwen.

Villa Empain: een must-see in art deco

In 1930 startte de 22-jarige Louis Empain de bouw van deze villa in Elsene. De populaire architect Michel Polak maakte van Villa Empain een heuse art deco-parel, aan de binnen- én de buitenkant. Kom genieten van dit stuk architecturaal erfgoed met zijn prachtig natuurlijk licht, graniet en marmer, smeedijzer, mozaïeken en een fraai buitenzwembad.

Groots industrieel erfgoed in Le Grand Hornu

Le Grand-Hornu (in Hornu) herbergt zowel het Centrum voor Innovatie en Design als het Museum voor Hedendaagse Kunsten. Het bevindt zich in een oude steenkoolmijn die tot het Unesco Werelderfgoed behoort. De site is een voorbeeld van het industrieel neo-klassieke patrimonium in Europa met de typische booggewelven, geveldriehoeken en halfronde vensters. Naast mijngebouwen vind je er ook een crypte, een arbeiderswijk, het kasteel De Gorge, een fontein, paardenstallen en mijnschachten.

Globalview 2011 – luchtfoto Grand-Hornu - Terlinden
© Globalview 2011 – luchtfoto Grand-Hornu - Terlinden

Bezielde vormgeving van Kazerne Dossin

Vanuit Kazerne Dossin in Mechelen werden in de Tweede Wereldoorlog meer dan 25.000 Joden, Roma en Sinti weggevoerd naar Auschwitz- Birkenau. In het huidige museumgebouw zijn de ramen die uitkijken op de kazerne daarom duidelijk dichtgemetseld met 25.000 witte stenen, als nadrukkelijke herinnering. Achter de serene witte muren vind je een museum in de vorm van een vijfhoek, met in de punt grote glaspartijen die uitkijken op de stad.

Museum Kunst en Geschiedenis imponeert

Het Museum Kunst en Geschiedenis (tot voor kort het Jubelparkmuseum) is een van de musea die onderdeel zijn van het imposante gebouwencomplex gelegen in het Jubelpark in Brussel. Het park werd in 1880 aangelegd om de vijftigste verjaardag van België te vieren. Vanaf 1889 werd stilaan de uitgebreide collectie kunstschatten en objecten van de Belgische staat (verzameld in de 15e eeuw door Bourgondische hertogen) overgebracht naar het Jubelparkpaleis.

Museum Kunst en Geschiedenis