Week van de Belgische Musea: 5 tips

15 mei 2024

Van DJ-set tot escape game

Op 18 mei is het International Museum Day: onze - en misschien ook wel jouw - favoriete dag van het jaar. Vieren doen we niet alleen dan, maar een hele week lang. Tijdens de Week van de Belgische Musea, van 18 tot en met 26 mei, organiseren musea over het hele land een reeks exclusieve activiteiten. Van een DJ-set in een monumentale zaal tot een escape game tussen de weefgetouwen: deze vijf activiteiten mag je niet missen. 

1) Haal je dansbenen boven in La Fonderie

Wist je dat Sint-Jans-Molenbeek in Brussel vroeger ‘het Belgische Manchester’ werd genoemd? Door de strategische ligging aan het kanaal was Molenbeek vroeger een begrip in de industriewereld. Sommige standbeelden uit New York zijn zelfs daar gegoten! Een boeiend verleden dat de gidsen van La Fonderie je graag uit te doeken doen. Op zondag 19 mei kan je aansluiten bij een van de rondleidingen en aan sfeer geen gebrek, want van 16 tot 20u zorgt DJ Loumana voor dansbare schijven. 

DJ-set gratis voor iedereen | Rondleidingen aan de prijs van een entreeticket of gratis met de museumpas

2) Op bezoek bij twee bijzondere woningen in Sint-Martens Latem

Terwijl Museum Dhondt-Dhaenens een tweede renovatiefase ondergaat, opent het museum op 26 mei wel de deuren van twee unieke woningen voor je: de woning Van Wassenhove en de Wunderkammer van Hans op de Beeck. Die dag kan je met één ticket beide locaties bezoeken. 

De eerste is het woonhuis van leraar Albert Van Wassenhove en dat is allesbehalve een “typische woning” te noemen: hout, beton en glas spelen de hoofdrol en elke ruimte heeft zijn eigen geometrische vorm (ooit al een keuken in een driehoek gezien?). Een beetje verderop ligt de Wunderkammer, een villa uit de jaren 30 die kunstenaar Hans Op de Beeck heeft omgetoverd tot een grote, immersieve installatie. 

Een ticket voor beide woningen kost € 20 | Gratis met de museumpas | Reserveer op voorhand je plaats

woning Van Wassenhove
© woning Van Wassenhove

Entree voor twee op 18 mei

Op 18 mei, de start van de Week van de Belgische Musea, mag je als pashouder gratis iemand meenemen. Plan dus snel een uitstapje met je broer of zus, je collega, je ouders of die 'museum hatende' vriend en maak hen even zot van musea als jij.

3) Ontsnappen in het Lintweverijmuseum van Komen

Breng je innerlijke detective naar buiten, want het Lintweverijmuseum in Komen lanceert op 18 mei een gloednieuwe escape game. Speciaal voor De Week van de Belgische Musea kan je het die dag als eerste - én gratis! - uitproberen. Vorm een team, los de raadsels op en kraak de code om het mysterieuze ‘gouden lint’ terug te vinden. Geen zorgen, kennis van weefmachines is niet nodig. Die kan je later opdoen tijdens een bezoek aan de prachtige collectie van het museum. 

Deelname is gratis, maar schrijf je op voorhand in voor een van de tijdslots.

4) Met een gids door de moestuin van WIELS

Het Brusselse WIELS viert op 18 en 19 mei het laatste weekend van de tentoonstelling rond Jef Geys. De Limburgse kunstenaar was ook een natuurliefhebber en hield wel van een beetje tuinieren. Daarom nodigt het museum je uit op een heel speciale rondleiding: op 18 mei neemt een gids je niet alleen mee door de museumzalen, maar ook door de gemeenschapsmoestuin - waar Geys bovendien een trekker van was! Na het bezoek sluit je feestelijk af met een hapje en een drankje

14:00 rondleiding in het Frans | 15:00 rondleiding in het Nederlands | € 10 of gratis met de museumpas | Reserveer op voorhand je plekje

5) Cocktails en mocktails in het Jenevermuseum Hasselt

Op bezoek in Hasselt en zin in een originele plek voor een apero? Op zaterdag 25 mei ben je welkom op de binnenkoer van het Jenevermuseum voor een groot Cocktail Fest. Prikkel je smaakpapillen met de verfijnde jenevercocktails van Smeets en Fryns of ga voor een verfrissende mocktail aan een zacht prijsje. Ondertussen trakteert een band op live muziek en kan je je wagen aan een potje Blackjack of roulette

Gratis toegang voor iedereen

Meer activiteiten?

Naast deze vijf, zijn er nog tientallen andere activiteiten die een plekje in je agenda verdienen. Picknicks, een blik achter de schermen of een goed feestje: bekijk het aanbod en maak er samen met ons een onvergetelijke week van.


244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

322 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas