8 musea over de tijd van de Spaanse Habsburgers

Want ook in woelige periodes is kunst nooit veraf

Spaanse Tijd

In de zesde aflevering van Het verhaal van Vlaanderen op Eén belandt Tom Waes in de Spaanse tijd (16e-17e eeuw). Na de glorietijd van de Bourgondiërs breekt een woelige periode aan. De Calvinistische beeldenstorm, de koelbloedige reactie van de hertog van Alva en de befaamde Slag op de Schelde. Deze 8 musea flitsen je terug in de tijd en tonen je dat er ondanks de chaos, ook plaats was voor mooie dingen, zoals kunst.

Tip: De museumpas is het grootste museumabonnement van het land. Met de pas bezoek je al deze toplocaties vol geschiedenis, samen met nog 235 andere Belgische musea. Een heel jaar lang.

1. Broodhuis – Museum van de Stad Brussel

Broodhuis

Mooi hè, het huis waar Sabina en haar man, de graaf van Egmond, leefden? Het decor dat je ziet is tegenwoordig een museum: het Museum van de Stad Brussel. Je kan er dan ook zelf doorheen wandelen. In dit stukje Unesco Werelderfgoed vind je meer dan 7.000 objecten, waaronder schilderijen, wandtapijten, maquettes stadsplannen en … een origineel beeldje van Manneke Pis.

PS: Wanneer je uit de ramen kijkt, zie je de Grote Markt van Brussel. Het zicht dat ook Sabina had toen ze op tragische wijze afscheid moest nemen van haar man.

 

2. Snijders&Rockoxhuis

Snijders&Rockoxhuis

Ook Nicolaas Rockox en Frans Snijders leefden in deze woelige tijd. De twee figuren drukten hun stempel op de stad Antwerpen. De eerste als burgemeester, de tweede als schilder van dieren en stillevens. De twee konden het als kunstverzamelaars erg goed met elkaar vinden en hun huizen stonden er dan ook vol mee. In het Snijders&Rockoxhuis in Antwerpen maak je kennis met hun levensstijl en hun omgeving. Op en top barok, net als de meubels die je er vindt.

 

3. Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

KMSKA

Frans Snijders liet zich ook inspireren door een andere kunstenaar die toen aan het werk was. Je kent hem vast wel: Peter Paul Rubens. Wie de topstukken van deze Antwerpse barokschilder graag wilt bewonderen, kan terecht in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (kortweg: KMSKA). Na meer dan 11 jaar renovatie is het museum mooier dan ooit. Met grote, nieuwe ruimtes, een aangelegde tuin en een ‘virtual reality’-beleving, word je helemaal in de kunst gezogen. Naast Rubens schitteren er ook heel wat andere meesters uit verschillende periodes, zoals van Dyck, Fouquet en Ensor.

 

4. Museum Mayer van den Bergh

Museum Mayer van den Bergh

Hoe turbulent ook, de Spaanse tijd was ook een periode van grote bloei in de kunst. Vlaamse primitieven, zoals Pieter Brueghel de Oude floreerden en maakten meesterwerken waar we vandaag nog steeds met grote ogen naar kijken. De Dulle Griet van Brueghel is er zo eentje en dat vond kunstkenner Fritz Mayer van den Bergh ook toen hij het ontdekte. Na zijn plotse dood, opende zijn moeder een museum – het Museum Mayer van den Bergh - waar je vandaag nog steeds kan verdrinken in dit werk en dat van andere grote namen.

 

5. MSK Gent

MSK Gent

Het Museum voor Schone Kunsten Gent is het oudste museum van België en blaast dit jaar maar liefst 225 kaarsen uit. Voor de gelegenheid organiseert het museum de eerste solotentoonstelling ooit over de Antwerpenaar theodoor Rombouts, die leefde in de tijd van de Spaanse bezetting. Zijn eerste schilderij, de ‘Allegorie van de vijf zintuigen’, hangt er al een tijdje, maar wordt nu aangevuld met andere werken van de kunstenaar. De tentoonstelling loopt nog tot en met 23 april 2023.

 

6. Mercatormuseum

Mercatormuseum

Met al die veroveringen en rijken die uitbreiden en inkrimpen, kwam een kaart ondertussen goed van pas. Gerard De Cremer – alias Gerard Mercator - hield zich daar graag mee bezig. Het Mercatormuseum in Sint-Niklaas zet deze clevere man en zijn ontdekkingen centraal. Hij kwam als eerste met de term ‘atlas’ en bovendien is hij de uitvinder van de Mercatorprojectie, nu nog de basis van de kaarten in onze GPS. Blader door zijn verschillende atlassen en sla zeker de zeldzame aardglobe uit 1541 niet over!

 

7. MOU – Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen

MOU – Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen

Tom Waes vertelde ons al over de Lakenhallen van Ieper, maar ook Oudenaarde kende een roemrijk textielverleden dat vooral in de 16e eeuw bloeide. Het MOU – Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen is gelegen in de oude Lakenhallen en neemt je mee op reis door duizend jaar geschiedenis van de streek. Op het einde van het parcours word je getrakteerd op 15 originele Oudenaardse wandtapijten. Wist je trouwens dat Karel V ook fan was van deze ambacht? Het Oudenaardse weversmerk met wapenschild en bril van Oudenaarde kwam er dankzij een officiële ordonnantie van de keizer himself. Een kwaliteitslabel avant la lettre dus.

 

8. Museum Plantin-Moretus

Museum Plantin-Moretus

In het Museum Plantin-Moretus vieren we de opkomst van de boekdrukkunst. Zo’n 400 jaar geleden woonde hier de familie Plantin-Moretus en jij kan gewoon hun woonhuis en drukkerij binnenwandelen alsof je er kind aan huis bent. De krakende houten vloeren, het ronken van de oudste drukpersen ter wereld en de geur van inkt en leer … het is net alsof je door een teletijdmachine gestapt bent. Slenter zeker nog even door de binnentuin van het museum, een oase aan rust middenin de stad.

 

Reis je graag naar een ander tijdperk uit Het verhaal van Vlaanderen?

Bekijk hier onze museumtips per aflevering.

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas