7 musea over de Bourgondiërs

Een glorietijd die niet zo glorieus begon

Bourgondiërs

In de vijfde aflevering van Het verhaal van Vlaanderen op Eén maakt Tom Waes kennis met de Bourgondiërs. Na een groot dieptepunt met de pest in ons land, kroop het graafschap Vlaanderen in de 14e eeuw weer overeind en beleefde het enkele gloriejaren. Onder de slogan ‘the sky is the limit’ lieten figuren als Filips De Goede grote paleizen, boeken en kunstwerken achter. Deze 7 musea stellen de Bourgondische levensstijl graag aan je voor.

Tip: De museumpas is het grootste museumabonnement van het land. Met de pas bezoek je al deze toplocaties vol geschiedenis, samen met nog 235 andere Belgische musea. Een heel jaar lang.

1. O.L.V.-kerk Museum

O.L.V.-kerk Museum

De aflevering eindigt - net zoals het Bourgondische rijk - met de plotse dood van Maria van Bourgondië. De 25-jarige vrouw slaagde er in de rommel van haar vader op te kuisen en weer rust te brengen in het rijk. Helaas was haar geen lang leven gegund. Als eerbetoon kreeg ze een groot praalgraf dat je met je eigen ogen kan bewonderen in het O.L.V.-kerk Museum in Brugge. Ook het graf van haar vader, Karel de Stoute, is er goed bewaard gebleven.

 

2. Coudenbergpaleis

Coudenbergpaleis

Weet je nog, het oude paleis van Filips De Goede waar Tom Waes door wandelde? Ook dat kan je zelf gaan bezoeken. Het Coudenbergpaleis mag dan wel afgebrand zijn, dankzij de overgebleven structuren en heel wat archeologische vondsten, zie je het glorieuze paleis nog helemaal voor je. Decadente feestjes, diners op meterslange tafels en liters drank: je weet al snel waar de term ‘Bourgondisch genieten’ vandaan komt.

 

3. Groeningemuseum

Groeningemuseum

Je zag het al in de aflevering: handelsmetropool Brugge is schatrijk. Tussen de nieuwe grondstoffen zaten ook een heleboel kleurstoffen en die vielen vooral in de smaak bij de Vlaamse primitieven. Je zag Rogier van der Weyden in de aflevering vlijtig werken aan een portret van Filips De Goede. Een kopie van dat portret vind je terug in het Groeningemuseum in Brugge. Je vindt er trouwens ook heel wat werken van andere kunstenaars die toen floreerden, zoals Jan van Eyck of Hans Memling.

 

4. Adornesdomein

Adornesdomein

Het decor van dit museum herken je misschien wel uit de aflevering. Het Adornesdomein is het landgoed van de 15e-eeuwse Adornes-familie. Een heel welgestelde familie in die tijd en dat zie je meteen aan de omvang en de inkleding van het gebouw. Wanneer je binnenkomt, stuit je meteen op de grote praalgraven van graaf Anselm Adornes en zijn vrouw Margareta van der Banck (zie foto). Na een verhelderende film kan je door zowel de gezellige Scottish Lounge als de Jeruzalemkapel en de tuin kuieren. Kan je raden welke scène hier is opgenomen?

 

5. KBR museum

KBR museum

De machtige hertogen van Bourgondië hielden niet alleen uit-de-hand-gelopen feestjes, ze stelden ook een schat samen van unieke handschriften. Zo uniek zelfs, dat de schriften hun eigen naam kregen: de Librije. Dé plek om die zelf te bewonderen is het Brusselse KBR museum. Bekijk een schatkist aan boeken en bundels met de meest sierlijke letters. Ook voor weetjes over de Bourgondiërs ben je er aan het juiste adres: waarom je moet oppassen voor konijnen? Een bezoek geeft je alle antwoorden.

 

6. Erasmushuis en Begijnhof

Erasmushuis en Begijnhof

Ook humanist Erasmus leidde een interessant leven op het einde van de Bourgondische Tijd. Hij verbleef trouwens een aantal jaren in Brussel, in een mooi gotisch huis. En we hebben geluk, want dat huis is vandaag gewoon toegankelijk voor publiek. De inrichting van het Erasmushuis is een voorzichtige start van de renaissance-stijl, die daarna nergens meer weg te denken was. Laat je ogen dwalen over de grote boekencollectie, die je meeneemt in het brein van deze filosofische denker.

 

7. TreM.a – museum voor oude kunsten

TreM.a – Museum voor Oude Kunsten

Voor kunstschatten uit de middeleeuwen, moet je in het treM.a – museum voor oude kunsten in Namen zijn. Een niet-te-missen stuk is de “gilde-plaat” van de timmerlieden. Dat is een soort medaillon die de gilden droegen tijdens hun processies of openbare evenementen. Vele gingen met de jaren verloren, maar in Namen vind je er nog 9 van de 25 terug. Het exemplaar dat je op de foto ziet is een van de oudste. Je ontwaart - zeer typisch - een heilige man in het midden met een vlijtige timmerman aan de zijkant.

 

Reis je graag naar een ander tijdperk uit Het verhaal van Vlaanderen?

Bekijk hier onze museumtips per aflevering.

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas