6 verrassende museumshops

Net zo divers als de museumcollecties. Deze shops staan garant voor cultureel shoppingplezier.

2 december 2021

Winkel van FOMU Antwerpen
© FOMU

Heeft een museumstuk indruk op je gemaakt en zoek je een publicatie die je er meer over kan vertellen? Is je kleindochter binnenkort jarig en wil je haar een cultureel verantwoord cadeautje geven? Of hou je gewoon graag een souvenir over aan je uitstap? Deze museumshops kunnen je een handje helpen. Van lokale lekkernijen tot wapenschilden en kunstboeken. Het aanbod is al even divers als de musea zelf. 

1) Train je groene vingers in de tuinwinkel van de Plantentuin van Meise

Vrienden van de plant komen in deze museumshop zeker aan hun trekken. De Tuinwinkel van de Plantentuin Meise is voorzien van een arsenaal aan floragerelateerde spullen, zoals tuin- en plantenboeken voor beginners en experts, vele soorten zaden en bijzondere planten. Maar snuister vooral rond, want tussen het groen verschuilen zich ook juwelen, postkaartjes, kinderspeelgoed en lokale lekkernijen voor de fijnproevers. Denk aan ambachtelijke confituur en een ruim assortiment aan thee en koffie. De plantentuinhoning is zelfs van eigen bijen!

Plantentuin Meise
© Plantentuin Meise

2) Een stap in het verleden in de shop van het Gallo-Romeins Museum (Tongeren)

Het is alsof je in de film ‘Gladiator’ beland bent. De museumwinkel van het Gallo-Romeins Museum ligt vol hebbedingen voor het hele gezin. Voor de volwassenen zijn er gadgets, historische romans, strips en geschriften van klassieke auteurs beschikbaar, maar de winkel is ook een absolute aanrader voor de kleine Romeintjes. Gezelschapsspellen met een historische twist, knutseldozen, dvd’s, schilden en zwaarden, figuurtjes en boeken. Je weet niet waar beginnen.

Gallo-Romeins Museum Tongeren
© Gallo-Romeins Museum Tongeren

3) Gegarandeerd cadeau-succes in de winkel van het Museum van het Waalse Leven (Luik)

In het Museum van het Waalse Leven gaan tentoonstelling en winkel naadloos in elkaar over. Daar waar de expo’s je wegwijs maken in de sociale geschiedenis, economie, literatuur en folklore van het Wallonië van de 19de eeuw, kan je erop rekenen dat de shop je een toepasselijk scala aanbiedt aan bier, wijn, lekkernijen, kunstreproducties, boeken, werken van hedendaagse kunstenaars, keramiek, speelgoed en andere cadeau-ideeën die Wallonië uitademen. Het is een uitgelezen plek om een cadeau of souvenir te vinden met een originele inslag.

Museum van het Waalse Leven
© Museum van het Waalse Leven

4) Scherp je kunstkennis dankzij de bookshop van WIELS (Brussel)

Deze bijzonder fijne bookshop, die is ondergebracht in de brouwzaal, is er ééntje voor de meerwaardezoeker. Het Centrum voor Hedendaagse Kunst te Brussel biedt interessante en diepgaande publicaties aan over hedendaagse kunst, architectuur of fotografie. Mis zeker de catalogi en kunstenaarsedities van WIELS zelf niet, zoals Industrial Poems. The Complete Catalogue of the Plaques 1968–1972, in het kader van de huidige tentoonstelling van Broodthaers. Leuke extra: ook een selectie cd’s, dvd’s, LP's, postkaarten en snuisterijen beschikbaar – te genieten voor of na een koffietje.

WIELS Bookshop
© WIELS Bookshop

5) Een ode aan de sappige rode vrucht in de winkel van het Aardbeimuseum (Wépion)

Dat de winkel van het Aardbeimuseum rond aardbeien draait, spreekt voor zich. Wat wél verrassend is, is de variatie aan aardbeiproducten die er pronken. Loop er eens binnen na een wandeling door de tuin van kleine vruchten en koop er aardbeilikeur, aardbeicider, aardbeisiroop, appel-aardbeisap, aardbeiconfituur, aardbeivinaigrette en aardbeisnoepjes. Minder eetbaar zijn de verschillende boeken, postkaarten en magneten. Onze aanraders: de aardbei-mélisse limonade van Simone a soif! en het aardbeibier van La Wépionnaise, een brouwerij uit Namen. Moet er nog aardbei zijn?

Museum van de Aardbei
© Museum van de Aardbei

6) Alles voor je fotografiedrang in de shop van FOMU Antwerpen

Wie zich wilt ontpoppen tot hobbyfotograaf of gewoon een geniaal verjaardagscadeau zoekt, is bij de winkel van het FOMU - Fotomuseum Antwerpen aan het juiste adres. Fotografieboeken zijn er bij de vleet, maar met de DIY-fotografiekits kan je die kennis ook in de praktijk omzetten. Het is moeilijk om er met lege handen buiten te lopen, want ook postkaartjes van lokale artiesten, gezelschapsspelen die je zelf niet kon bedenken, handige shoptassen en polaroidcamera’s liggen er naar jou te loeren.  

Fotomuseum Antwerpen
© Fotomuseum Antwerpen

Nog een tip voor een origineel kerstcadeau? Schenk iemand dit jaar een beleving: 365 dagen museumplezier met de museumpas. Nu in een Limited Edition-versie van David Hockney. 

225 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

279 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas