Middelheimmuseum, Antwerpen © Middelheimmuseum.

De 5 mooiste museumtuinen

15 oktober 2020

Bij wie is het gras nu precies het groenst?

Hierbij een greep uit het tuinaanbod voor wie nog wat gebladerte wil aanschouwen vooraleer de winter daar tijdelijk een stokje voor steekt.

Het Domein van het kasteel van Seneffe

Om meteen een tuin aan te halen ter grootte van een park. Het Domein van Seneffe biedt je een prachtig neoklassiek kasteel uit de 18de eeuw, een unieke collectie zilversmeedkunst, een theater, een oranjerie, een ijskelder, een fontein, een volière en een Engels park met een Franse tuin. Je vindt er een vijver en een eilandje met bijbehorend pittoresk brugje. Zoals het kasteeldomeinen betaamt, kan je dus het een architectuurhistorisch verantwoord park noemen. Het kasteel werd gebouwd als buitenverblijf van de graaf van Seneffe, Julien de Pestre, tussen 1763 en 1768. De tuin zelf werd door Charles de Wailly, Louis Montoyer en Augustin Pajou aangelegd met de toen populaire onregelmatige Engelse stijl in gedachten.

Dankzij zorgvuldige tuinarchitectuur kan je er wandelen en ontspannen naast exotische boomsoorten, cipressen, ebbenbomen, Amerikaanse lariksen, Schotse dennen, trompetbomen, rode esdoorns, thuja’s en magnolia’s. De vele bessenbomen trekken ook heel wat bos- en parkvogels aan. Daarnaast worden er regelmatig openluchttentoonstellingen georganiseerd die de kunstliefhebbers onder ons zeker niet mogen missen.

© Domaine du Château de Seneffe Musée de l'Orfèvrerie de la Fédération Wallonie-Bruxelles.

Museum Plantin-Moretus, Antwerpen

Het Museum Plantin-Moretus is niet gevestigd in zomaar een oud gebouw. Het is het enige museum ter wereld dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Een portie geschiedenis: Christoffel Plantin gaf zijn eerste boek uit in 1555 en nog geen twintig jaar later was deze onderneming tot een enorm succes uitgegroeid. In 1576 verhuisde het gezin samen met de drukkerij naar wat nu het Plantin-Moretus museum is op de Vrijdagsmarkt. Schoonzoon Jan Moretus nam na Christoffels dood de drukkerij over – vandaar de naam van het museum – en in 1876 verkocht het nageslacht het prachtige eigendom aan de stad Antwerpen. Vanaf 1877 werd het pand publiek toegankelijk.

De statige patriciërswoning geeft ook toegang tot een tuin op de binnenplaats die verbouwd werd in 1639. Naar verluid was deze plek in klassiek Vlaamse-renaissancestijl toen al een toeristische trekpleister voor onder andere koningen en prinsen. De tuin zoals ze er nu uitziet, werd aangelegd in 1992 onder leiding van Walter De Backer, die zijn ontwerp baseerde op een laat 16de en vroeg 17de-eeuws model mét bijbehorende populaire planten van weleer. Dit plekje groen in de stad is zo aangenaam dat menig bezoeker het jammer vindt dat het geen openbaar domein is. Maar niet gevreesd, de museumpas opent de tuindeuren zo vaak als je maar wil.

© Ans Brys – Museum Plantin-Moretus.

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 180 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

Middelheimmuseum, Antwerpen

De beeldentuin van het Middelheimmuseum herbergt een prachtige collectie waar kunst en natuur hand in hand gaan. Doordat museum en tuin hier samenvallen, kan je tussen het picknicken door werken van onder andere Rik Wouters, Auguste Rodin, Honoré d’O, Alexander Calder, Ai Weiwei, Constant Permeke, Carl Andre en Luciano Fabro ontdekken. Regent het net wanneer je daar staat vol anticipatie en een nog vollere picknickmand? Dan kan je terecht in de Franchise Unit van Atelier van Lieshout.

© An Brys – Middelheimmuseum.

Musée du Malgré-Tout, Treignes

In het Musée du Malgré-Tout ontdek je regionale archeologie van de neanderthalers tot de Gallo-Romeinen. Het museum biedt zijn bezoekers ook De tuin van Hilarius aan. In deze tuin vind je een gamma aan Gallo-Romeinse kruiden en antieke planten, zoals absint, wijnruit, lavas, munt, hartige, oregano, kaasjeskruid, nigelle, mierik, rozemarijn, salie, viooltje, peterselie, venkel en kervel. Een combinatie van heerlijk geuren, met andere woorden. Het zal wel geen toeval zijn dat de tuin de naam “Hilarius” meekreeg – het betekent zoveel als "vrolijk", "opgeruimd" of “opgewekt”.

© Musée du Malgré-Tout.

Sint-Pietersabdij, Gent

Dat het aangenaam vertoeven is in de abdijtuin van de Sint-Pietersabdij is een publiek geheim. Van zodra er een streepje zon verschijnt, troept jong en oud er gezellig samen. Maar geen paniek, het is er zelden te druk. De tuin is gereconstrueerd naar historische voorbeelden en omvat zowaar een wijngaard, een kruidtuin, een boomgaard en enkele ruïnes.

Wist je dat er al een wijngaard aanwezig was op de site sinds de negende eeuw? Dat de monniken behoorlijk wat wijn (en bier) soldaat maakten? Dat de kruidtuin van oudsher de bedoeling had te fungeren als een soort apotheek? Dat de boomgaard appelaars, perelaars, pruimelaars, kerselaars, notelaars, stekelbessen, mispels, zwarte en rode bessen, bramen, perziken, vijgen en hazelnoten herbergt? En dat je van dat alles gerust mag proeven?

© Hilde Christiaens – UGent.

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 220 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

315 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas