Fotomuseum Charleroi © Fotomuseum Charleroi

Fotografie in musea: 5 tips

15 juni 2023

Bekijk de wereld door een bredere lens

Foto’s, we zijn er allemaal wat verslaafd aan, niet? We nemen ze op vakantie om dat adembenemende uitzicht vast te leggen. We bladeren nostalgisch terug in onze baby-fotoalbums (wat waren we toch schattig!) of we fotograferen ritueel eerst ons bord op restaurant voor we ervan smikkelen. Foto’s zijn er om momenten te bewaren en ze later te herbeleven

Geen wonder dat verschillende musea hun collectie of tentoonstelling wijden aan deze prachtige kunstvorm. Achter elk beeld schuilt een heel verhaal. Ga op pad en laat je beroeren. 

1) FOMU - Fotomuseum Antwerpen: drie keer raak

Laat de Antwerpse Meir even achter je en wandel zuidwaarts richting het FOMU, een van de meest prestigieuze fotografiemusea van Europa. In wisselende tentoonstellingen krijg je zowel Belgisch als internationaal talent voorgeschoteld. Saul Leiter, Bieke Depoorter en zelfs Ai Weiwei zijn al de revue gepasseerd. Geloof ons, dat is andere koek dan de vakantiekiekjes van je tante. 

Vanaf 23 juni maakt het museum plaats voor drie gloednieuwe tentoonstellingen. Zo kan je in Ping Pong binnenkort het werk van Vincen Beeckman bewonderen: van wegwerpcamerabeelden, gemaakt door dakloze mensen, tot sfeerbeelden van een huwelijksfeest bij een Waalse familie. Allemaal aangespekt met illustratie, muziek en mode. Ook Meggy Rustamova zal je charmeren met een film waarin een groep kinderen Nederlands leert. Bang [Ding Dong] is gebaseerd op Rustamova’s eigen ervaringen als jonge vluchteling. Als laatste is er nog .tiff 2023, een jaarlijkse tentoonstelling waarin het FOMU 10 beloftevolle kunstenaars en fotografen met een Belgische connectie in de kijker zet. 

© Oxiea Villamonte, artiest uit .tiff 2023

2) A Stichting: meer dan een paar schoenen

Foto’s worden wel vaker ingezet om een groter verhaal te vertellen, maar dat gebeurt zeker in de A Stichting in Vorst. Hier hebben de fototentoonstellingen een documentaire insteek. Momenteel bekleden de werken van Hans-Peter Feldmann de witte museummuren. Als kind verzamelde hij alle beelden die hij kon vinden, van krantenknipsels tot schilderijen. Later kwam de pop art op, een invloed die je duidelijk terugvindt in Feldmanns werk. Hij fotografeert banale onderwerpen, zoals schoenen of hoteluitzichten, en verheft ze via kunstenaarsboeken tot beelden die ons doen nadenken. Haast je nog snel naar het museum en reis doorheen zijn hele carrière. 

Nog tot en met 2 juli 2023

3) Fotografiemuseum: voor fans van het eerste uur 

Wie fan is van fotografie, zet maar beter het Fotografiemuseum in Charleroi op zijn verlanglijstje. In 1987 vond het onderdak in een oud karmelietenklooster en sindsdien groeide het uit tot een van de belangrijkste fotografiemusea in Europa. De cijfers zijn dan ook redelijk indrukwekkend: 80.000 foto’s en maar liefst 3 miljoen negatieven hebben er hun thuis gevonden. Daarnaast is er nog ruimte voor 10 tijdelijke tentoonstellingen per jaar. 

Er zijn maar liefst vier nieuwe fototentoonstellingen om te bewonderen: 

  • Mémoire de rivières: Gaël Turine herinnert ons aan de overstromingen van 2021, waardoor het zuiden van ons land zwaar getroffen werd. Hij legde de schade vast op camera als een sterke boodschap dat het dringend tijd is om in actie te schieten.
  • Garage Stills & Fringe Nature: nu we steeds meer technische snufjes in onze auto’s hebben, beginnen traditionele garages langzaamaan te verdwijnen. De Amsterdamse Jacquie Maria Wessels trok van Turkije tot in Tokyo om die oude garages in beeld te brengen.
  • SIXMILLE: niet alleen de postcode van Charleroi, maar ook de plek waar Sarah Lowie verknocht aan geraakte. Kijk mee in het universum van de rappersgroep Madil City Gang. 
  • Canvas: de weg naar fotografie was voor Héloïse Boulanger geen evidentie, maar in deze tentoonstelling bewijst ze hoe je obstakels kan omzetten in kansen.
© Bastiaan van Aarle

4) Botanique: hier verzet je bergen voor 

In het mooie kader van de Brusselse Botanique blinkt momenteel een fototentoonstelling van Bastiaan van Aarle. Hij richt zijn camera op … bergketens. Bergen worden vaak heel passief afgebeeld, soms louter als achtergrond. Daar breekt van Aarle mee. De naam van de tentoonstelling zegt het zelf: in Moving Mountains toont hij bergen in beweging. Met zijn fascinatie voor erosie en slijtage toont hij hoe ze veranderen in tijd en ruimte. 

Nog tot en met 9 juli 2023

5) KMSKA: een wereldreis langs wereldexpo’s

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is er niet alleen voor fans van Rubens, Ensor of Wouters, maar ook voor de fotografieliefhebber. Je bewondert er namelijk nog de hele zomer lang het fotoproject van Ives Maes. In Kosmorama focust hij op wereldtentoonstellingen en wat er nog van over is. Wat waren toen de toekomstbeelden en zijn die dan ook ingehuldigd? Reis mee doorheen de architecturale overblijfselen van de expo’s, van het 19e eeuwse Londen tot Milaan in 2015 en de recente Dubai Expo in 2022. 

Nog tot en met 3 september 2023

Mag het nog wat meer zijn? Blader eens door de tijdelijke tentoonstellingen van onze musea voor meer fotoplezier. 


Bezoek deze en +220 andere musea gratis met de museumpas. Nog geen museumpas? Koop hem hier

244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

309 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas