Ontdek de museumparel in je buurt!

Geen gemeente zo klein, of er moet een museum zijn.

18 mei 2021

Memorial Museum Passchendaele 1917
© Memorial Museum Passchendaele 1917

Plan je een museumtrip? Denk dan eens buiten de grote centrumsteden. Zeker, de musea daar zijn fantastisch, maar wist je dat zich ook in de kleinere steden en gemeenten verborgen museumparels schuilhouden? Wij tippen 5 minder bekende museumschatten - wedden dat er eentje in je buurt ligt? 

1) Hou je van het Museum Dr. Guislain in Gent, bezoek dan zeker ook... Hospitaal Onze-Lieve-Vrouw met de Roos in Lessines.

Jij hebt een boontje voor de geschiedenis van de geneeskunde en de ziekenzorg? Dan ken je ongetwijfeld het gerenommeerde Museum Dr. Guislain in Gent, dat inzoomt op de geschiedenis van de psychiatrie en ruime aandacht besteedt aan outsiderkunst. Maar wist je dat er aan de andere kant van de taalgrens een museum is gehuisvest in een wonderschoon gebouw - een van de oudste hospitalen van Europa! - dat een soortgelijke geschiedenis vertelt? Het Hospitaal Onze-Lieve-Vrouw met de Roos in Lessines katapulteert je terug naar de middeleeuwse ziekenzaal en neemt je van daaruit mee op een boeiende wandeling door de kapel, de tuinen, het klooster… én door de vele eeuwen aan revolutionaire ontwikkelingen in de ziekenzorg.

2) Lijkt het Museum de Reede in Antwerpen je wat, dan val je geheid voor… het Centre de la Gravure et de l'Image imprimée  in La Louvière.

Antwerpen is de stad van de drukkunst, niet alleen met het bekende Museum Plantin-Moretus, maar ook met het mooie Museum de Reede, dat uitsluitend is gewijd aan de ‘producten’ van dat drukproces: de grafische kunst. Naast een keur aan tijdelijke tentoonstellingen staat in De Reede het werk van drie grote meesters centraal: Edvard Munch, Francisco Goya en Félicien Rops. Liefhebbers van grafisch werk zullen echter even goed hun hart ophalen in La Louvière, waar het Centre de la Gravure zijn unieke collectie openstelt voor het publiek. Maar liefst 12.000 werken getuigen in dit museum van de rijkdom van de moderne en hedendaagse drukkunst sinds de tweede helft van de twintigste eeuw.

3) Ben je gek op het Museum van het Waalse Leven in Luik, trek dan ook eens naar het MOU.

Wie de ziel en de geschiedenis van de regio Wallonië wil leren kennen kan terecht in Luik, waar het Museum van het Waalse Leven, gesitueerd in een prachtig Minderbroedersklooster, je uitnodigt om in het hart van de Waalse samenleving te duiken. Fan van dit soort levendige trips? Verleg dan je  aandacht naar het kleine Vlaamse stadje Oudenaarde, waar het MOU - Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen een gelijkaardige ervaring belooft. Dit modern verbouwde museum dompelt je via zijn sobere opstellingen moeiteloos onder in het rijke textiel- en zilversmeedverleden van de streek. Neem vooral je tijd om in de zorgvuldig geklimatiseerde vleugel de oogverblindende Oudenaardse wandtapijten te bewonderen...

4) Wie denkt dat hij met het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis alles heeft gezien, vergist zich: check het Memorial Museum Passchendaele 1917.

Ons landje heeft de vorige eeuw nogal wat oorlogen gekend, die niet uit onze herinnering mogen verdwijnen, zodat de gruwelijkheden van toen zich nooit meer herhalen. In de groene omgeving van het Brusselse Jubelpark staat alvast het imposante Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, dat niet alleen een uitzonderlijke collectie legermaterieel bezit uit de Eerste Wereldoorlog, maar ons tot twaalf eeuwen terug toont met wat voor inventief materieel mensen elkaar afslachtten. Te weinig bezoekers weten misschien dat zich in het kleine Zonnebeke ook een museum bevindt dat specifiek het verhaal van die Eerste Wereldoorlog vertelt: het Memorial Museum Passchendaele 1917. Het legt op een aangrijpende manier getuigenis af van de verwoestende Slag bij Passendale, die meer dan een half miljoen slachtoffers maakte. Nog niet ‘verzadigd’ van oorlogsgeschiedenis? Dan zijn er nog het In Flanders Fields Museum in Ieper of de Plugstreet 14-18 experience in Ploegsteert, twee musea die eveneens op serene wijze WO I in herinnering brengen.

5) Klopt jouw hartje van vrrrroem? Dan ben je ongetwijfeld een trouwe bezoeker van  Autoworld Brussels. Maar ken je ook het Karrenmuseum in Essen?

In den beginne was er... neen, niet de benzinemotor, maar het wiel. Na een bezoekje aan Autoworld Brussels, waar je de spectaculaire (en esthetisch schitterende) resultaten hebt kunnen bewonderen van het gemotoriseerde beestje, is het goed om in alle bescheidenheid te terug te keren naar de essentie van vervoer. In een charmant openluchtmuseum in Essen ontdek je hoe de transportbusiness in zijn werk ging vóór er motoren aan te pas kwamen. Je ziet bakkers- en ijskarren en ontdekt de sierlijke koetsen en lijkwagens in het koetshuis. Snuif op deze mooie locatie vooral de heerlijke bosgeur op - en besef dat een wereld zonder motoren ook zo zijn voordelen had.

Op zoek naar een fijn museum bij jou in de buurt? Museumpas heeft een handige tool waarmee je op locatie kunt zoeken. Probeer het en ontdek welke museumparels er onder je neus verborgen liggen…

237 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

295 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas