Nocturnes Brussel: 6 spetterende museumavonden

Bezoek 19 musea gratis met je museumpas

7 april 2023

Riolenmuseum tijdens Brusselse Nocturnes
© Riolenmuseum - Brussels Museums

Gedaan met de donkere winteravonden. Hallo zonlicht, terrasjes, avondwandelingen en … late museumbezoekjes, want de Brusselse Nocturnes komen er weer aan! Elke donderdagavond van 13 april tot en met 18 mei kan je terecht in de Brusselse musea voor knallers van expo’s, gegidste rondleidingen en een blik achter de schermen. De activiteiten gaan telkens door tussen 17 en 22 uur. 

► Een ticket voor een museumbezoek tijdens de Nocturnes kost € 5, maar met je museumpas heb je gratis toegang tot de musea uit ons aanbod. Dat zijn er 19 van de 37. Zin om te gaan? Je hoeft geen online ticket te kopen. Toon gewoon je museumpas(-app) aan de balie van het museum en geniet van je avond.

Nog geen museumpas? Koop hem online of tijdens de Nocturnes in een van de deelnemende musea.

Een greep uit het programma: kies je favorieten 

Pik jij de vernissage mee, kies je voor een workshop of ga je naar een onbekende parel? Het is niet evident om te kiezen uit het bruisende programma van de Nocturnes. Dit zijn de 19 musea die jij gratis bezoekt met je pas. Let op: kans op keuzestress!

DONDERDAG 13 APRIL

 • Een feestelijke vernissage met een glaasje en concert in het MIMA. Pik ook de expo ‘Local Heroes’ mee, volg een boksinitiatie of maak een fietstocht. 
 • Bewonder de art nouveau van Victor Horta in het Autrique-huis, volg een rondleiding en zak weg bij een concert
 • (Her)ontdek het Brusselse kanaal met de werken van Obolensky in La Fonderie. Volg er een tekenworkshop, maak een wandeling of luister naar de verhalen.
 • Verken het waternetwerk onder de Brusselse straten in het Riolenmuseum. Neem er deel aan verschillende workshops, zoals groenten kweken met de hulp van … vissen!

DONDERDAG 20 APRIL

 • In La Wittockiana loodst een gids je door de expo ‘Design-A-Book’, over de prachtige kunst van boekontwerp en boekbinden. 
 • Het Joods Museum van België trakteert je op twee tentoonstellingen tegelijk en zet daarbovenop nog prikkelende workshops op het programma.
La Fonderie - Brussels Museums
© La Fonderie - Brussels Museums

DONDERDAG 27 APRIL

 • Vier de iconische zanger Jacques Brel in de Brel Stichting. Je kan er ook een muzikale wandeling maken en een interview beluisteren.
 • Een gids wijst je de weg in het Wellington Museum in Waterloo. Neem een kijkje in het restauratieatelier en bewonder enkele Napoleontische werken.
 • In het Museum van de Stad Brussel - Broodhuis beantwoorden gidsen al je vragen en kan je wegdromen tijdens een concert.
 • Het Mode & Kant Museum viert de 50e verjaardag van de wikkeljurk met een expo, performances en workshops waarin je zelf aan de slag kan met stof. 
 • In de CENTRALE for contemporary art doe je je tegoed aan vier tentoonstellingen rond geweld, huidskleur en identiteit. 

DONDERDAG 4 MEI

 • Reis naar het hart van het Belgisch design in het Design Museum Brussel. Pik er de tijdelijke expo mee en werp een blik op het verborgen magazijn
 • Staar naar de sterrenhemel met een 360°-film in het Planetarium Brussel.
 • Is Victor Horta een eclectische architect? Een gids geeft je antwoorden in het Hortamuseum

DONDERDAG 11 MEI - In het Erasmushuis & Begijnhof flits je terug naar de 16e eeuw. Volg een rondleiding, bezoek een keramiekatelier of geniet van een muzikale performance. 

DONDERDAG 18 MEI 

► Blijf je graag op de hoogte van de Nocturnes en de laatste nieuwtjes uit de Brusselse musea? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief van Brussels Museums.

228 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

283 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas