museumPASSmusées - BELvue museum © Martin Corlazzoli / museumPASSmusées

Jullie museumavonturen in 2023

28 december 2023

Waar bracht de museumpas jullie allemaal heen?

Het is weer tijd om af te tellen naar een nieuw jaar en dat maakt een mens wat nostalgisch. Ook wij kunnen het niet laten om terug te blikken en duiken in de cijfers. Welke musea liepen jullie dit jaar plat? Welke thema’s raakten jullie het meest en weet je hoeveel verschil er tussen de jongste en oudste pashouder zit? Dit is jullie museumpas wrapped.  

Welke musea bezochten jullie het meest?

Met meer dan 235 musea, is er een heleboel om uit te kiezen. Jullie trokken naar alle hoekjes van ons land om de meest uiteenlopende collecties te ontdekken, maar sommige musea kregen wel heel veel volk over de vloer. Dit zijn de meest bezochte musea per provincie. Ben jij er al geweest?

Jullie waren niet te stoppen in …

Weet je nog wanneer jij het meeste museumbezoeken aflegde? De kans is groot dat het in november was. Met meer dan 100.000 bezoeken werd november 2023 de beste bezoekersmaand ooit! De meeste van die uitstapjes gingen door tijdens de herfstvakantie, in de week van 30 oktober tot en met 5 november. Die week was goed voor meer dan 35.000 bezoeken. Kijk eens even in je agenda: ging jij toen ook op pad? 

Welke expo’s trokken jullie aandacht?

De musea pakten dit jaar weer uit met honderden tentoonstellingen. Van lokale artiesten tot grote meesters, van schilderkunst tot multimedia: jullie proefden massaal van de verschillende onderwerpen. Weet jij nog welke expo’s je dit jaar allemaal gezien hebt? Deze behoorden tot de top 5:

  1. Anna Boch in Mu.ZEE (afgelopen) - een reis door het impressionistische œuvre van de Belgische kunstenaar 
  2. Expeditie Egypte in Museum Kunst & Geschiedenis (afgelopen) - de mooiste archeologische ontdekkingen uit het land van de farao’s
  3. Theodoor Rombouts in MSK Gent (afgelopen) - de eerste monografische tentoonstelling ooit gewijd aan de barokmeester
  4. Krasse Koppen in het KMSKA (loopt nog tot en met 21 januari) - over het genre van de tronie: kleine, indringende schilderwerken van het gezicht
  5. Dieric Bouts in M Leuven (loopt nog tot en met 14 januari) - over de Leuvense stadsschilder en hoe hij ook vandaag blijft inspireren
Anna Boch Mu.ZEE
© Mu.ZEE

Weet jij hoe jong de jongste pashouder is?

Er kwamen weer heel wat pashouders bij in 2023. Het is fijn om te zien dat er steeds meer mensen warm worden van musea! Wist je dat de jongste pashouder slechts 2 jaar is? Heerlijk, die prille museumliefde! Niemand is te jong, maar ook niemand is te oud voor de museumpas: de oudste pashouder heeft al 94 kaarsjes op de verjaardagstaart staan.  

Jullie houden het meest van …

Beeldende kunst en geschiedenis & archeologie! De musea en tentoonstellingen die jullie bezochten, sloten het meeste aan bij die twee thema’s. Hoor jij daar ook bij of zoek jij liever thema’s zoals literatuur, wetenschap of mode op? In de museumpas-app kan je trouwens gemakkelijk filteren op een thema naar je hart. Zo vind je nog sneller je volgende uitstap!  

Tips, tips, tips! Dit waren jullie 3 favorieten:

Om je wegwijs te maken in de brede waaier aan musea en tentoonstellingen, krijg je elke twee weken tips in je mailbox. Deze artikels konden jullie het meest bekoren. Misschien vind je wel inspiratie voor je eerste museumuitstap van 2024? 

💡 Krijg jij nog geen tips in je mailbox? Schrijf je gratis in voor de mooiste museumavonturen en niet-te-missen expo’s.  

Nog even bladeren door het fotoboek …

Elke dag - vooral in het weekend - delen jullie massaal jullie museumuitstapjes via Instagram. Dat maakt ons enorm gelukkig, dus: bedankt! Het is fantastisch om jullie te zien genieten van de museumpas. Hier is een glimp van jullie avonturen:

Museumpashouders in 2023

Ook op museumbezoek? Tag @museumpassmusees in je post of story, zodat iedereen kan meegenieten. 

En dan nu: uitkijken naar 2024!

Leg je museumpas nog niet weg, want er staat weer heel wat moois op het programma. Benieuwd? Wij geven je graag een sneak peak.

244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

310 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas