Op uitstap naar het museum… en meer

Deze musea combineer je moeiteloos met een leuke extra.

02 June 2021

Gent
© Gent - Hector Martinez by Unsplash

Voor een topmuseum springt een mens al gauw eens de trein op naar een andere stad... Maar waarom zou je na je museumbezoek onmiddellijk weer naar huis gaan? Maak van je museumuitje een heuse dagtrip: dit zijn zes musea die je kan combineren met een extra leuke activiteit.

1) LUIK: Museum-sport

In deze Vurige Stede struikel je over de boeiende musea. Wie zich helemaal wil inleven in de geschiedenis van Wallonië bezoekt het Museum van het Waalse Leven, de liefhebbers van een nog oudere geschiedenis duiken - letterlijk - ondergronds in het Archeoforum. Maar wanneer de geest verzadigd is, wil het lichaam ook iets. Ziedaar: de Montagne de Bueren, een imposante negentiende-eeuwse trap die 374 treden telt en het historisch centrum van Luik verbindt met de resten van de citadel. Het uitzicht is magistraal, de café liégeois achteraf meer dan verdiend.

Petros Aristidou
© Petros Aristidou

2) GENT: Museum-shopping

Gent is de stad van de vrie wijze musea, en wie twee vliegen in één klap wil slaan - of drie! - neemt zijn kinderen mee en koppelt aan zijn museumbezoek een ontspannen middagje shoppen. Trek eerst naar het Huis van Alijn, het supersympathieke 'museum van het dagelijks leven', dat jong en oud zal bekoren met zijn frisse en interactieve opstelling. Topper voor de kinderen zijn de laatste zalen, waar het speelgoed van de jaren 1960 tot vandaag verleidelijk ligt verzameld. Daarna checken jullie meteen ook Oudburg: een pittoresk straatje vol heerlijke boetiekjes en snuisterwinkeltjes vlakbij het museum. Gezelligheid gegarandeerd!

RV
© RV

3) OOSTENDE: Museum-Zee

Wat bekt lekkerder dan de combinatie Mu.ZEE - het is dan ook de naam van het Oostendse kunstmuseum-aan-zee, waar een vleugel is gewijd aan twee Belgische groten: James Ensor en Léon Spilliaert. Het modernistische pand met de rustige ruime museumzalen nodigt uit tot eindeloos dwalen, maar natuurlijk lokt ook de zee zelf onweerstaanbaar. Op slechts een boogscheut van Mu.ZEE ligt onze eigenste Noordzee, en wie is nu niet te porren voor een stevige strandwandeling  - met een portie garnaalkroketjes achteraf?

RV
© RV

4) MECHELEN: Museum-bier

In Mechelen heb je een afspraak met de geschiedenis. Het prachtige Museum Hof van Busleyden flitst je terug naar het begin van de zestiende eeuw, toen de stad schitterde als hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Om daarna te toasten op het glorierijke verleden, struin je door de charmante kronkelstraatjes van het Groot Begijnhof en je landt op het terrasje van een van de sympathieke brasseries daar. Santé!

Museum Hof van Busleyden
© Museum Hof van Busleyden

NAMEN: Museum-proeverij

In het centrum van Namen liggen de parels voor het rapen: van schatten uit zilverwerk in TreM.a tot de minder gepolijste kunst in het Félicien Rops Museum, er is genoeg om gemakkelijk een heerlijke dagtrip te vullen. Als je met de auto komt zou het zonde zijn om het charmante Museum van de aardbei in Wépion links te laten liggen. In de zomer kan je de vele variëteiten proeven van de rode vrucht ... en pssst, ongeacht het seizoen, is het mogelijk om wat zelfgemaakte likeur te scoren!

Museum van de Aardbei
© Museum van de Aardbei

BRUSSEL: Museum-bos

Dacht je de hoofdstad op je duimpje te kennen? Voor wie zich een beetje verder uit het centrum waagt zijn er zeker nog goudklompjes te ontdekken ... Zoals bijvoorbeeld de Stichting Boghossian - Villa Empain in Elsene, een prachtige art-decovilla waarin kunsttentoonstellingen te bezoeken zijn. Na je bezoek bereik je op slechts een paar minuten wandelen het Ter Kamerenbos. Het is een van de populairste parken van Brussel, een echte oase van rust die je het stadsleven even laat vergeten...

Nog meer leuke combitrips? Check onze tips voor dagtrips naar Brugge, Gent, Namen, La Louvière, Luik of Oostende. En bestel snel je museumpas, zodat je zorgeloos de musea in- en uithopt!

212 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

261 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas