De leukste cadeaus uit museumshops

Maak plaats onder je kerstboom, want deze wil je (zelf) hebben!

2 december 2022

Vlaggenlijn Industriemuseum
© Corlazzzoli - Vlaggenlijn Industriemuseum Gent

Feestmenu’s worden vlijtig geschreven, de kerstballen worden van de zolder gehaald en … de cadeaustress slaat al een beetje toe. Geen zorgen, met een stop in een museumshop heb je meteen het perfecte cadeau gevonden. En het is dan nog cultureel verantwoord ook!  

1) Een vlaggenlijn met recup-materiaal

Wist je dat de machines in het Industriemuseum van Gent nog altijd werken? Het bewijs vind je in de museumshop. Totebags, handdoeken, pennenzakken en ook een stoffen vlaggenlijn! Die wordt gefabriceerd uit alle overschotjes en gaat nog jaren vol feestjes mee. Geen zorgen, je kan ze ook wassen als ze per ongeluk in de champagneglazen gevallen zijn.

2) Een museumpas (in Limited Edition!)

De Madonna van Fouquet bewonderen in het KMSKA, reizen naar warmere oorden in het AfricaMuseum of wegdromen in de Plantentuin van Meise: met de museumpas schenk je meer dan 220 verrassende uitstappen naar onze Belgische musea. Vraag ernaar aan de balie van de deelnemende musea en je krijgt er meteen een cadeauverpakking bij!

Maak hem nog unieker: momenteel kan je ook twee Limited Editions bemachtigen!

Beetje haast? Je kan de museumpas ook gemakkelijk online bestellen in de vorm van een cadeaubon. Tover hem om tot een uniek pakje met onze vier inpak-tips!

Links: Limited Edition-museumpas Miró | Rechts: Limited Edition-museumpas van der Goes
© Links: Limited Edition-museumpas Miró | Rechts: Limited Edition-museumpas van der Goes

3) Een zakagenda met Kuifje

Een subtiele boodschap voor die vriend(in) die al-tijd te laat is of het droomcadeau voor de planner van je bende: een zakagenda. In het Hergé Museum in Louvain-La-Neuve vind je ze allemaal in Kuifje-thema. Tip: vul alvast enkele data in met toffe uitstappen om samen te doen. Zo geef je niet alleen iets fysiek, maar ook tijd met elkaar.

Zakagenda, Hergé Museum
© Zakagenda, Hergé Museum

4) Wenskaartjes uit het BELvue museum

Geen beter cadeau dan een berichtje van je geliefden. Zet tijdens de feestdagen een warm woordje op een kaart en drop het in de brievenbus van de ontvanger. Zo tover je van op afstand een lach op iemands gezicht, magisch! De klassieke wenskaarten een beetje beu? In het BELvue museum vind je er met een vleugje humor en sappige Brusselse quotes.   

Luc Viatour - Postkaarten uit het BELvue museum
© Luc Viatour - Postkaarten uit het BELvue museum

5) Een klassiek gezelschapsspel met een twist

Ganzenbord ken je vast wel, maar zegt Dodobord je iets? Museum Plantin-Moretus in Antwerpen maakt een eigen versie van de klassieker. De figuurtjes zijn gebaseerd op houtsneden uit het museum en Studio Anorak zorgde voor een knap design. Niet alleen een ontspannend spel dus, maar ook een pronkstuk voor in de woonkamer.

Dodobord uit Plantin-Moretus
© Dodobord uit Plantin-Moretus

6) Een poster om uit te kijken naar de zomer

Oké, tijdens een knusse familiebijeenkomst of met wat glühwein op de wintermarkt, is dat gure weer zo erg nog niet. Maar laat het daarna maar snel weer zomer zijn. In het MIMA - Millennium Iconoclast Museum of Art vind je het perfecte cadeau om het warme weer in huis te halen: een tekening van Laurent Durieux, gebaseerd op een filmposter. Herken je hem?

Laurent Durieux - poster uit het MIMA museum
© Laurent Durieux - poster uit het MIMA museum

7) Een kunstzinnig juweel

Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) blaast dit jaar 225 kaarsjes uit en heeft voor de gelegenheid een aantal creatieve makers aan het werk gezet. Zij baseerden zich op een de kunstwerken in het museum. Zo ging Fleurfatale aan de slag met ‘Het Goede Huis' van Gustave Desmet. De oorknoppen, oorbellen, kettingen en broches zijn een ode aan de vrouwelijkheid en zal je niet gauw opnieuw vinden! 

Fleurfatale - juweel uit het MSK Gent
© Fleurfatale - juweel uit het MSK Gent

Vind je hier je ding niet? Ga dan zeker eens langs in deze museumshops. Hier kom je nooit met lege handen thuis! 

237 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

295 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas